Karim Rashid vytvořil dekanter „dekonstrukcí“ lahve na víno

5.7.2017  //  Novinky archiv

Slavný designér působící v New Yorku navrhl netradiční nádobu na víno pro kanadské vinařství Stratus Vineyards. Vznikla rozdělením klasické vinné lahve na tři díly v různých úhlech, které pak Rashid opět spojil tak, že působí, jako by části po sobě klouzaly. Při představení dekanteru designér uvedl že vinařský průmysl je velmi konzervativní a rezistentní ke změnám, byla to pro něj proto tedy velká výzva i zábava. Nádoba je nejen vizuálně atraktivní, ale i praktická. Je snadné ji uchopit, navíc se uvnitř díky nepravidelnému tvaru zachytávají sedimenty vinné odrůdy Cabernet Franc, prvního nefiltrovaného vína v nabídce firmy Stratus, jehož vůně i chuť jsou díky tomuto postupu výroby výraznější. Podle Rashida spočívá výhoda vnitřních hran jím navržené nádoby také v tom, že víno se při nalévání do sklenice kvalitně dekantuje.

(podle www.dezeen.com z 9. 5. 2017, autorka Eleanor Gibson; pn)